Brabants Dagblad: Den Bosch krijgt de Willems Regatta

DEN BOSCH – Iedere sportliefhebber kent de legendarische The Boat Race in Engeland: de universiteiten van Oxford en Cambridge die 6,8 kilometer roeien op de Theems. Op 23 oktober zie je in Den Bosch soortgelijke taferelen. Roel Kuilder 13-09-22, 16:59 Bron: BD.
De Willems Regatta gaat vanaf de Dungense Brug in één rechte lijn richting Sluis0 op de Zuid-Willemsvaart waar 100 meter voor de sluis de finish ligt. ,,Boord aan boord, dus naast elkaar, gaan ze in tweetallen de strijd met elkaar aan”, zegt Geert Jan Zweers die namens Roeivereniging De Hertog het evenement organiseert.

Dommel Regatta en Ertveld Experience

Door de jaren heen organiseerde De Hertog wel meer evenementen. De Dommel Regatta, bijvoorbeeld, maar dat was volgens Zweers meer een toertocht dan een echte race. Ook de Ertveld Experience op de Ertveldplas kwam uit de koker van De Hertog, maar door de toenemende pleziervaart op de plas was daar de veiligheid moeilijk te verzekeren. Tel daar de coronapandemie bij op en dat evenement verwaterde.

Maar dit jaar bestaat de Zuid-Willemsvaart tweehonderd jaar en De Hertog viert haar dertigjarig bestaan. Tijd om uit te pakken, dacht Zweers. ,,Als oude raceroeier roei ik het liefst lichte stukken naast elkaar. Op de Zuid-Willemsvaart kan dat perfect. Op een gegeven moment trokken we de stoute schoenen aan, hebben we al onze kennis uit de kast gehaald en aangeklopt bij de gemeente en het waterschap.”

Onder de foto: omkleden en eten bij rugbyclub The Dukes

De Willems Regatta wordt georganiseerd de de Bossche roeivereniging De Hertog.

De Willems Regatta wordt georganiseerd de de Bossche roeivereniging De Hertog. © Frank van der Heijden/Organisatie Willems Regatta

Douchen bij de rugbyclub

De twee instanties gaven groen licht en de gemeente helpt met organiseren. ,,We krijgen ook hulp van rugbyclub The Dukes. We kunnen daar omkleden en gebruikmaken van de kantine en overige faciliteiten. Van daaruit kunnen deelnemers naar de Lambooybrug om dan te roeien richting de Dungense Brug. Dan is het 3,5 kilometer in één lijn terug naar Sluis 0.”

We gaan er een echt feestje van maken

Geert Jan Zweers, roeivereniging De Hertog

Zweers hoopt op ongeveer zestig boten die meedoen. ,,We gaan er een echt feestje van maken. De wedstrijd is open voor alle roeiers in Nederland en we kijken naar mogelijkheden om een tribunetje te plaatsen en om clinics te geven zodat mensen kunnen ervaren hoe het is om in zo’n boot te zitten.”

En dat een roeiboot straks in de weg wordt gezeten door een plezierboot, dat ziet Zweers niet gebeuren. ,,Wij zetten bij de Dungense Brug wat mensen neer die van 11.00 tot 16.00 uur het daar vrij gaan houden voor de Willems Regatta. Meer vragen we niet.”

WILLEMSREGATTA krijgt nieuwe locatie in Den Bosch

Nieuwe locatie is bekend

‘s-Hertogenbosch – Op één locatie kantine, toiletten, kleedruimtes, douches, parkeerplek, botenstallingterrein en parkeergelegenheid voor botenwagens.

Foto 2023

De foto’s van de tweede WILLEMSREGATTA staan online.Kijk hier

Uitslagen 2023

De uitslagen zijn bekend en prijzen zijn vergeven. Het was weer een prachtige wedstrijddag met